Starcraft – pelaajan opas

Blizzard Entertainment -niminen peliyhtiö kehitti StarCraft -pelin alkujaan vuonna 1998 Windows-alustalle. Kyseessä on videopeli sekä strategiapeli, joka on ensimmäinen osa saman nimisestä suuresta pelisarjasta. Nykyään Starcraft on yksi suosituimmista videotoimintapeleistä ja myös eräs suosituimmista eSports -kilpapeleistä. Nykyään se on kaikkien aikojen tietokonepelien myyntitilastoissa kolmannella sijalla. Pelin viimeinen lisäosa on vuodelta 1998 – jota voidaan tietotekniikassa ja pelimaailmassa pitää jo muinaishistoriana – mutta se on edelleenkin huippusuosittu varsinkin moninpelaajien ja kilpapelaajien kesken. Viimeisin StarCraftin jatko-osa StarCraft II julkaistiin heinäkuussa 2010.

Vaikka uusia pelejä tulee mukaan elektroniseen urheiluun jatkuvasti, ovat eSports foorumit ja eSports vedonlyönti vuosi toisensa jälkeen kiinnostuneita Starcraftista.

Pelin idea

Pelin lähtökohtana on kolmen rodun jatkuva kamppailu vallasta ja omasta selviytymisestä. Nämä rodut ovat nimeltään terranit, protossit ja zergit. Näistä terranit ovat sukua ihmiselle (kuten nimi terra antaa jo aavistaakin), ja ne ovat eri tähtien ihmissiirtolaisten jälkeläisiä. Humanoideja edustavat puolestaan protossit, jotka ovat kokeneita ja pitkän historian omaavia avaruuden kulkijoita. Zergit ovat puolestaan eräänlaisia hyönteisiä, jotka ovat suurilukuisia ja leviävät nopeasti.

StarCraftin esikuvana on ollut Blizzardin aikaisempi menestyspeli Warcraft II, josta se on saanut perusideansa. Mutta uudesta pelistä haluttiin jotakin enemmän, kuin vain avaruuteen sijoittuva Warcraft. Näin ollen Warcraftin tehtiin huomattavia muutoksia, ja siinä on esimerkiksi yksi rotu enemmän, ja rodut myös eroavat toisistaan paljon ulkoisilta ominaisuuksiltaan.

starcraft3

Terranit, protossit ja zergit

Rodut siis taistelevat ja kilpailevat keskenään avaruuden tilasta. Jokaisella rodulla on omat tavoitteensa, joihin se pyrkii pääsemään. Niiden väliset voimasuhteet ovat kuitenkin hyvin tasapainossa. Esimerkiksi terranit ovat kohtalaisen hyviä yksilöitä, mutta heillä ei ole erityisiä vahvuuksia. Heidän rakennuksensa alkavat myös ajan myötä tuhoutua itsekseen. Toisaalta terranit voivat rakentaa rakennuksensa melkein mihin tahansa, mutta zergit tarvitsevat elävää maata rakennustensa alle. Terranit eivät kuitenkaan pysty parantamaan jalkaväkeään, kun taas zergit pystyvät. Protossien rakennusten edellytys puolestaan on se, että ne ovat pylonien läheisyydessä. Jos Pylon tuhoutuu, menettävät sen läheisyydessä olevat rakennukset oman käyttövoimansa. Zergieillä on hyönteismaailmasta tuttuja kykyjä, kuten se, että ne voivat parantua itsestään. Tämä pätee jossain määrin myös protosseihin.

Terrinit
• tähtienvälisten ihmisten jälkeläisiä
• keskivertoyksilöitä
• voivat rakentaa minne vain

Protossit
• humanoideja
• kokeneita avaruudenkävijöitä
• kalleimmat taisteluyksiköt

Zergit
• avaruuden ”hyönteisiä”
• vaativat elävää maata
• taistelutyylinä massataktiikka

Jokaisella rodulla on siis omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja peli on suunniteltu taitavasti niin, että rodut ovat viime kädessä hyvin saman vahvuisia ominaisuuksiltaan.

starcraft 2

Muuta peliin liittyvää

Vaikka kyseessä onkin kokonaan eri peli, on StarCraft kuitenkin perinyt Warcraftilta paljon yksityiskohtia. Molemmissa peleissä on mukana ripaus huumoria. Myös pelien viimeisen videonäytöksen nimi on molemmissa The Ascension.

Yleisesti ottaen StarCraft on erittäin korkeatasoinen peli niin toiminnoiltaan, kuin myös graafiselta toteutukseltaan ja äänimaailmaltaan. Ei olekaan näin ollen mikään ihme, että eSports foorumit ovat vuodesta toiseen kiinnostuneita tästä pelistä. Myös eSports vedonlyönti pitää StarCraftia yhtenä pääkohteistaan. Pelissä onkin todella laajat moninpeli- ja kilpapelimahdollisuudet.

Yhteenveto

Tämä peli on ilman muuta kaikkien avaruusseikkailujen ja scifin ystävien suosikki, mutta jos et ole kuitenkaan vielä jostain syystä kokeillut StarCraftia, kannattaa sitä ilman muuta käydä vilkaisemassa. Peli on todella monipuolinen, ja siihen perehtyminen vaatii monta pelituntia, mutta pelikokemus kyllä palkitsee vaivan. Moninpelimahdollisuudet tekevät StarCraftista myös merkittävän eSports-pelin, ja – kuten monissa muissakin peleissä – hyväksi pelaajaksi voi kehittyä pelaamalla ja harjoittelemalla. Myös kaikenlainen taustatieto on aina hyödyllistä, ja StarCraftista käydään myös keskustelua monilla siihen perehtyneillä foorumeilla.