League of Legends – pelaajan opas

LoL eli League of Legends on tietokone- ja verkkopeli, jonka on kehittänyt Riot Games. Se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Macin OS X:lle ja Windowsille. Tämän pelin ns. inspiraationa on toiminut Warcraft III: The Frozen, ja tarkemmin sanoen sen Defense of the Ancients -moninpelikartta.

League of Legendsissä pelaajilla on oma kuvitteellinen pelihahmo, eli avatar. LoL-peliä pelataan neljän pelaajan tiimeissä, jotka ottelevat toisiaan vastaan. Pelin tavoitteena on tuhota vastapuolen joukkueen tukikohdassa sijaitseva Nexus. League of Legendsissä jokainen ottelu on oma kokonaisuutensa, ja pelin hahmot aloittavatkin voiman kasvattamisen joka ottelun kohdalla aina alusta. Pelaajat voivat kasvattaa hahmonsa voimaa kokemuksen ja kullan avulla.

Peli vastaanotettiin heti alusta alkaen varsin innokkaasti ja myös eSports foorumit kiinnostuivat siitä. Nyt seitsemän vuoden aikana pelin suosio on kasvanut nopeasti, ja se on nykyään yksi suosituimmista eSports vedonlyönti -kohteista.

Pelin kulku

League of Legendsissä pelaajilla on yksittäisen hahmon rooli. Näillä hahmoilla on erilaisia kykyjä, joita voi enimmillään olla 120. Pelihahmot on myös jaoteltu eri tyyppeihin, joista voi nähdä pelaajan pelityylin. Pelissä on kuitenkin tarkoituksena pelata viiden hahmon muodostamissa tiimeissä, jotka kilpailevat keskenään. Pelihahmot kehittyvät taso tasolta, kun ne saavat kokemusta esimerkiksi eliminoimalla vastapuolen hahmoja, jotka voivat olla joko pelaajien tai tekoälyn ohjaamia.

LoL 4

Pelin klassisessa muodossa alueen karttaan on tehty jako, joka erottaa alueen kolmeen erilaiseen väylään. Pelaajat kulkevat näitä väyliä pitkin viidakkoalueelle ja tukikohtiin. Viidakkoalue on nimensä mukaisesti viidakkoa, ja siellä syntyy niin sanottuja puolueettomia hirviöitä. Tukikohdista hahmot voivat puolestaan ostaa erilaisia tavaroita, mikä tekee niistä voimakkaampia. Ostamiseen puolestaan tarvitaan kultaa, ja sitä pelaajat keräävät vähän kerrallaan koko ajan pelin edetessä. Klassisessa pelimuodossa hahmoilla on kuitenkin alkukassa, johon kuuluu 500 kultarahaa.

Kultavarantoa voi kartuttaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

• tuhoamalla vastustajan taistelijoita
• surmaamalla vastustajan hahmoja
• tuhoamalla vastustajan tykkitorneja

Peli jakautuu otteluihin, ja jokaisesta ottelusta ansaitsevat pelaajat niin sanottuja IP-pisteitä (influence points). Näitä pisteitä voi sitten käyttää hahmojen tai ns. riimujen ostamiseen. Riimujen avulla pelaajat voivat puolestaan hankkia lisää muita hyödykkeitä. Peli etenee hahmojen kilpaillessa keskenään ja päättyy vasta sitten kun vastustajan tukikohdassa sijaitseva Nexus on tuhottu.

Ranking

Tarjolla on myös niin sanottuja ranked-pelejä, joiden avulla pelaaja voi määritellä oman pelitasonsa eli rankingin. Tason määrittelyssä käytetään ns. MMR-lukua (Match Making Rating), joka puolestaan mitataan ELO-luvulla (eräänlainen eSportin tasoituskerroin, joka ilmoittaa pelaajien välisen suhteellisen tasoeron). MMR määrittää sen, kuinka pelaaja sijoittuu eri liigoissa. Liigat on järjestetty paremmuusjärjestykseen: Bronze (pronssi), Silver (hopea), Gold, Platinum, Diamond, Master sekä Challenger. Masteria ja Challengeria lukuun ottamatta liigat sisältävät viisi divisioonaa. Pelaaja voi nousta korkeampaan divisioonaan, kun hän menestyy ensin omassa divisioonassaan, jos hän voittaa paras kolmesta -tyylillä pelattavan karsinnan.

LoL 3

Ammattitason pelaamista

League of Legends on myös suosittu kilpapeli ammattipelaajien keskuudessa. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sille on olemassa oma kilpapelisarjansa nimeltään League of Legends Championship Series, ja se koostuu 10 ammattilaispelaajien joukkueesta. eSports foorumit kuhisevatkin usein LoL:n osalta juuri tästä sarjasta.

Erityisen suosittua kilpapelaaminen eli eSports on kuitenkin Aasiassa, ja varsinkin Etelä-Koreassa, josta löytyy myös monta huipputason League of Legends -ammattilaistiimiä. Kiinassa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa eSports on muutenkin suosittua, ja näissä maissa järjestetään myös paljon pelialan tapahtumia ja kilpaillaan monissa eri sarjoissa. Sekä Kiinasta, Taiwanista että Etelä-Koreasta on mukana myös monta viihdealan suuryrityksien sponsoroimaa tiimiä, kuten Samsungin ja LG:n LoL -tiimit. Kaakkois-Aasiassa järjestetään joka syksy myös League of Legends -mestaruuskilpailut, joissa palkinnot nousevat miljooniin dollareihin, pääpalkinnon ollessa 2,3 miljoonaa USA:n dollaria.